Osallistu ja vaikuta!
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Yhteystiedot | På svenska | In English | Sivukartta | Intranet

Naiset luovat turvallisen maailman.

Osallistu ja vaikuta seurakuntavaaleissa

Kiinnostaako sinua vaikuttaminen? Lähtisitkö ehdokkaaksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaaleihin?

Valmistautuminen ensi marraskuussa pidettäviin seurakuntavaaleihin kannattaa aloittaa nyt.

Neljän vuoden välein järjestettävissä seurakuntavaaleissa valitaan seurakuntien ylin johto eli luottamushenkilöt seurakuntaneuvostoihin ja kirkkovaltuustoihin.
 

Merkittäviä päätöksiä
 

Seurakuntien toimintamenoista n. 26 % ohjataan lapsi- ja nuorisotyöhön. Osuudesta ja sen käytöstä päättää seurakuntaneuvosto. Seurakuntien luottamushenkilöt päättävät myös merkitävistä taloudellisista resursseista, joilla on merkitystä alueen ihmisten elämään. Päätöksenteossa kannattaa siis olla mukana!

16-vuotiaat ovat saaneet äänestää seurakuntavaaleissa vuodesta 2010 lähtien, mutta vain 6% kirkon luottamustoimijoista on alle 30-vuotiaita. Olisitko sinä mukana lisäämässä nuorten osuutta päätöksentekijöissä tai vaikuttamassa siihen, että nuoret innostuvat asettumaan ehdokkaiksi ja äänestämään vaaleissa?
 

NNKY:n Laila Nieminen halusi osallistua päätöksentekoon
 

NNKY-liiton hallituksen jäsen ja Joensuun NNKY:n aktiivi Laila Nieminen kiinnostui seurakunnan luottamustehtävistä ja lähti ehdokkaaksi edellisissä vaaleissa.

– Tulin valituksi Joensuun Rantakylän seurakuntaneuvostoon, jossa pääsen vaikuttamaan siihen, mitä kotiseurakunnassani tapahtuu. Minut valittiin myös Joensuun seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon. Oma seurakuntani on minulle tuttu pienestä lapsesta saakka. Ehdokkaaksi lähdin, koska halusin vaikuttaa ja osallistua seurakuntani päätöksentekoon.


INFO

Luterilaisen kirkon seurakuntavaalit 2018
 

 • Keväällä 2018 innostetaan nuoria mukaan vaaleihin, etsitään heille tukijoukkoja ja sopivia vaalilistoja.
   
 • Ehdokasasettelu päättyy 17.9.2018.
   
 • Ennakkoäänestys 6.−10.11.2018 ja varsinainen vaalipäivä 18.11.2018.
   
 • Osallistu ja vaikuta!
   

Mitä luottamushenkilöt tekevät seurakunnissa?


Vaaleilla valittu seurakuntaneuvosto johtaa seurakunnan toimintaa, edistää sen hengellistä elämää sekä päättää seurakunnalle myönnettyjen varojen käytöstä.

Kirkkovaltuusto päättää seurakuntayhtymän talousarviosta, kirkollisveron suuruudesta, rakennushankkeista ja jakaa seurakuntatyöhön käytettävät varat seurakuntien kesken. Myös kirkkovaltuuston jäsenet valitaan seurakuntavaaleissa ja he edustavat kaikkia yhtymän seurakuntia.

Kirkkovaltuuston valitsema kirkkoneuvosto vastaa seurakuntayhtymän käytännön johtamisesta eli panee toimeen kirkkovaltuuston päätökset ja valmistelee sen kokoukset. Lähde: evl.fi

 


Tietoa ja tukimateriaalia

Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI:n kotisivulta löytyy tietoa ja tukimateriaaleja nuorille ehdokkaille ja äänestäjille:

http://www.naviryhma.fi/seurakuntavaalit-2018/

Minkälainen on sinun kirkkosi? Miten seurakuntasi toimii – mikä on hyvin, minkä toivoisit muuttuvan? Seurakuntavaalit ovat myös arvovaalit.

seurakuntavaalit.fi

Nuoren Kirkon Youtube-kanavalta löytyvät myös yhteiskampanjamme videot!

https://www.youtube.com/channel/UCrMRpuTAMDFRvTnMmFMY02w/videos