Ebola synnytti yli 4 500 orpoa Liberiaan
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Yhteystiedot | På svenska | In English | Sivukartta | Intranet

Naiset luovat turvallisen maailman.

Ebola synnytti yli 4 500 orpoa Liberiaan

Ebolasta vapaaksi julistetulla Liberialla on edessään pitkä ja kivikkoinen toipumisen tie.

Runsaan 4,5 miljoonan asukkaan Liberiassa ebolaan on viime kuukausien aikana sairastunut 10 666 ja menehtynyt 4 806. Vastaavasti Liberian mukaan ebolan seurauksena 2 200 poikaa ja 2 372 tyttöä on menettänyt joko toisen tai kummatkin vanhempansa.

Tytöt ja naiset kovimmilla

Maassa, jossa suurimmalla osalla asukkaista on elämiseen käytettävissä alle kaksi euroa päivässä, kuukausien kestänyt epidemia on ajanut perheitä entistäkin ahtaammalle. Esimerkiksi orvoiksi ja leskiksi jääneet on saatettu hylätä suvun ulkopuolelle taloudellisen ahdingon kasvettua ylivoimaiseksi.

Naisten mahdollisuudet ansaita elantoa ovat kärsineet kovan kolauksen, kun esimerkiksi elintarviketoiminnan harjoittaminen oli ajoittain jopa mahdotonta esimerkiksi ebolan aiheuttamien pelkojen ja ulkonaliikkumiskieltojen myötä. Tytöillä ei myöskään välttämättä ole enää mahdollisuutta käydä koulua, sillä perheillä ei ole epidemian seurauksena taloudellisia resursseja kustantaa koulunkäynnistä aiheutuneita kuluja.

Taloudellisen tilanteen kiristyttyä, erityisesti useat vanhempansa menettäneet tytöt ja puolisonsa menettäneet naiset ovat joutuneet seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Kiristynyt tilanne on myös luonut paineita ryhtyä harjoittamaan prostituutiota, jotta voi elättää itsensä ja perheensä.  

Tue kanssamme Liberian NNKY:tä vastaamaan kasvaneisiin haasteisiin

Suomen NNKY-liitto on tukenut Liberian NNKY:tä useita vuosia. Suomessa kerätyillä varoilla on muun muassa kustannettu lasten koulunkäyntiin liittyviä kustannuksia.

Liberian NNKY toimii kahdeksalla paikkakunnalla kouluttaen, valistaen ja tukien paikallisia tyttöjä ja naisia parempaan arkeen. Liberian NNKY:n keskustoimiston talossa toimii päiväkoti ja alakoulu. Lisäksi peruskorjattu hostel tarjoaa turvallisen asuin- ja kokoontumispaikan. Ebolan seurauksena Liberian NNKY on muun muassa lisännyt vuodepaikkoja hankkimalla kerrossänkyjä, jotta yhä useampi voidaan majoittaa. Ebolan myötä Liberian NNKY:llä on yhä useampi majoitettavana, vaatettavana, ruokittavana ja koulutettavana.

Liberiassa esimerkiksi lapsen koulunkäynti maksaa vuodessa noin 150 euroa, josta koulumaksu on 90 euroa, oppimateriaalit 30 euroa, koulubussi 15 euroa ja koulupuku 20 euroa. – Lahjoittaisitko siis esimerkiksi oppimateriaalit tai vaikkapa koulupuvun?

Keräystilille tehdyt lahjoitukset ohjautuvat Suomen NNKY:n kautta Liberiassa tehtävään ruohonjuuritason työhön ilman ylimääräisiä välikäsiä.

Voit myös levittää tietoa Suomen NNKY:n keräyksestä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnusta #NNKYLiberia.

Kiitos tuestasi!
 

Lahjoitukset

Keräystili: Danske Bank DABAFIHH, FI39 8000 1300 7040 05.
Viite: ”Liberia”

Keräyslupa: POL-2014-14800 päätös 12.2.2015. Lupa on voimassa 12.2.2015–11.2.2018 Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 

Päivitetty 22.5.2015