Liberian NNKY otti osaa Ebola-tartuntojen ehkäisyyn
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Yhteystiedot | På svenska | In English | Sivukartta | Intranet

Naiset luovat turvallisen maailman.

Liberian NNKY otti osaa Ebola-tartuntojen ehkäisyyn

Ebola-tauti on Ebola-viruksen aiheuttama vakava tauti, joka johtaa usein kuolemaan. Ebola-epidemiaa esiintyy Liberiassa, jossa Liberian NNKY ottaa vahvasti osaa työhön tartuntojen ehkäisemiseksi. Liberian NNKY:n järjestämään koulutukseen 19.8. osallistui 60 nuorta miestä ja naista eri aloilta ja järjestöistä.

 

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC, joka on Euroopan unionin virasto) tiedottaa Ebola-kuumeesta näin:

Ebola-tauti tarttuu suorassa kosketuksessa veren tai muiden eritteiden (esim. syljen, virtsan) välityksellä tartunnan saaneista ihmisistä, sekä kuolleista että elävistä. Tartunnan voi saada myös suojaamattomasta sukupuoliyhteydestä Ebola-kuumeen sairastaneen kanssa (aina seitsemän viikkoa toipumisen jälkeen).

Taudin voi saada myös suorasta kosketuksesta kuolleiden tai elävien villieläinten, kuten apinoiden, antilooppien tai lepakkojen, vereen ja muihin eritteisiin.

Ebola-virus ei tartu ilman välityksellä kuten influenssavirus.

Tauti saattaa alkaa 2–21 päivää virukselle altistumisen jälkeen yhtäkkiä, ja oireina voivat olla kuume, lihassärky, heikkous, päänsärky ja kurkkukipu.

Taudin seuraavassa vaiheessa tyypillistä on oksentelu, ripuli, ihottuma sekä maksan ja munuaisten vajaatoiminta. Joillakin potilailla on myös runsasta sisäistä ja ulkoista verenvuotoa ja sisäelinten vaurioita.

Tautiin ei ole olemassa rokotetta tai hoitoa.

Ebola-viruksen tartuntariski ja sen välttäminen

Vaikka asuu alueella, jolla tartuntoja esiintyy, tai on matkustanut sinne, riski saada Ebola-tartunta on erittäin vähäinen, ellei ole suoraan altistunut tartunnan saaneen elävän tai kuolleen ihmisen tai eläimen ruumiinnesteille. Ruumiinnesteiden kanssa kosketuksiin joutumista on myös suojaamaton sukupuoliyhteys Ebola-kuumeen sairastaneen kanssa (aina seitsemän viikkoa toipumisen jälkeen).

Ebola ei tartu normaalissa kosketuksessa julkisilla paikoilla ihmisiin, jotka eivät vaikuta sairailta. Ebola-virusta ei voi saada rahan tai ostosten käsittelystä taikka uima-altaasta. Myöskään hyttyset eivät levitä ebolaa.

Ebola-virus kuolee helposti saippuan, valkaisuaineen, auringonvalon tai kuivaamisen vaikutuksesta. Ruumiinnesteillä saastuneiden vaatteiden konepesu tuhoaa ebolaviruksen.